Per petició popular, penjo el document que m’he fet per triar quins espectacles teatrals del Festival Grec 2016 voldria anar a veure (si fos rica).
1. Les bruixes de Salem
PER QUÈ? Text Miller, espai, actors…
L’any passat va fer un segle del naixement d’Arthur Miller, un dramaturg l’obra del qual es caracteritza per una forta càrrega social i política, amb un esperit crític que, a Les Bruixes de Salem, al·ludeix a un episodi d’histèria col·lectiva registrat a Salem (Massachusetts) el 1692. Una petita comunitat rural amb unes normes religioses i de conducta especialment estrictes es veu sacsejada per un rumor: una de les noies del poble és víctima d’un malefici. La sospita que hi ha bruixes a la comunitat i els enfrontaments entre colons per la possessió de terres acabaran provocant la cruel condemna a mort de prop de vint-i-cinc persones, la major part de les quals eren dones. L’atmosfera opressiva i irracional que es viu al Salem de l’obra va ser creada, però, com a reflex de l’ambient que es vivia als EUA dels anys cinquanta, durant un maccarthisme del qual Miller mateix va ser víctima. De fet, l’any 1957 va ser acusat de desacatament al Congrés per no haver volgut revelar noms de suposats comunistes americans, una sentència que finalment va ser anul·lada. El Grec Festival de Barcelona torna a portar a escena la peça en una traducció d’Eduardo Mendoza que dirigeix el conegut director, actor i dramaturg Andrés Lima. Lluís Homar, Borja Espinosa, Nora Navas, Nausicaa Bonnín, Albert Prat, Carles Canut, Carles Martínez, Míriam Alemany, Carme Sansa, Miquel Gelabert, Anna Moliner, Marta Closas, Joana Vilapuig, Núria González i Yolanda Sey són els quinze actors i actrius que formen el repartiment d’aquesta peça, el retrat escènic d’un fet històric particularment estrany i sinistre.
2. Confessió d’un expresident
La crisi financera, la desconnexió de la classe política amb el poble, el segrest econòmic dels països endeutats, la corrupció, la vella política i la nova, les privatitzacions, l’entrada de capital estranger… són conceptes que ja no ens estranyen i han passat a formar part de les nostres vides. El nostre protagonista parla de tot això des de la llibertat, la tranquil·litat de qui ja no ha de mesurar les paraules. I amb una àcida ironia. No busqueu de quin expresident estem parlant perquè en poden ser molts. En aquests temps que ens ha tocat viure, si fots una cossa a un arbre en cauen deu. Una peça nascuda en el si del festival PIIGS, dedicat a les noves dramatúrgies europees sorgides al voltant de la crisi econòmica, de la qual ja es va oferir una lectura dramatitzada fa dos anys i que ara arriba també als escenaris catalans. La signa un jove autor italià, format com a dramaturg a la nostra ciutat i amb un ampli reconeixement europeu. A la Sala Beckett va presentar l’any 2012 la peçaVariacions sobre el model de Kraepelin (o El camp semàntic dels conills a la cassola).
3. Estació Tèrminus
PER QUÈ? Actors interessants (Blanca García, Sey Sister, Pep Ambrós,…), temàtica
4. La força oculta (De stille kracht)
PER QUÈ? Innovador, pot ser sorprenent, visual,
ALERTA: fumada màxima
5. Lehman Triology
PER QUÈ? Alguns dels actors, temàtica
ALERTA: depèn de com s’enfoqui. Alguns actors són nefastos
L’any 2008, el món sencer era sacsejat violentament per la caiguda d’un banc d’inversions nord-americà que s’acabava de declarar insolvent. Era Lehman Brothers, una entitat financera que desfermava així una crisi les conseqüències de la qual encara es deixen sentir avui. Qui hi havia rere aquella entitat i quina era la seva història? La resposta la té un espectacle que explica les vivències d’una família jueva que va arribar des d’Alemanya al Nova York de mitjan segle xix. Amb ironia, documentació i convidant-nos a la reflexió, el text ens permetrà seguir les diverses generacions de la família Lehman fins al moment de la caiguda del seu banc d’inversions, al principi del segle XXI. És, de fet, una passejada per la història del capitalisme que arrenca en les primeres transaccions comercials i acaba en fenòmens com la globalització. Ens farem càrrec, així, del grau de deshumanització que han assolit unes esferes polítiques i econòmiques en les quals la recerca del benefici s’ha convertit en un mantra a repetir. No importa que les mesures que es prenguin per assolir beneficis sempre més alts tinguin poc a veure amb les necessitats i estructures del món real. Signa la peça un autor nascut a Florència que s’ha convertit en un dels autors italians més representats al seu país des que l’any 2005 va escriure la peça L’odore assordante del bianco i va guanyar el premi Pier Vittorio Tondelli, el més destacat de la dramatúrgia italiana. Des de l’any 2015, Massini és director artístic del Piccolo Teatro de Milà, un dels escenaris més prestigiosos del país veí. Amb la seva Trilogia Lehman, representada en escenaris de mig món, ha assolit un gran èxit internacional.
6. El cor de les tenebres
PER QUÈ? Text
Si no heu llegit El cor de les tenebres com a mínim haureu vist o sentit a parlar d’Apocalypse Now, el film de Francis Ford Coppola que s’hi basa i que retrata la recerca de Kurtz, un individu embogit, per part de Charlie Marlow, un mariner que odia la mentida i mira de conèixer-se a si mateix mentre s’endinsa a la selva. Obra i film parlen sobre l’enfrontament entre la civilització i una societat encara “salvatge”, però aquesta adaptació escènica va encara més enllà i busca on és la llavor del mal. I és que, malgrat que l’extermini de més de deu milions d’éssers humans al Congo per part d’una empresa creada pel rei Leopold II ha estat la massacre més gran que ha sofert la humanitat, encara molts continuen veient-la com una “intervenció benèfica” d’Europa sobre l’Àfrica. Aquesta massacre, comesa en nom de la civilització, no és gaire diferent de les que encara avui es fan en nom de la democràcia, la puresa de la sang o la religió… Totes amaguen, però, una mateixa finalitat.
Per posar en escena aquest muntatge sobre el mal, el Teatro de los Sentidos transforma aquest cop alguns dels mètodes que fins ara han guiat les seves posades en escena, un canvi necessari vista la duresa del text. Aquí, el públic està convidat a emprendre un viatge, seguir un trajecte per un paisatge desolat durant el qual s’haurà de submergir en les zones més fosques de la seva pròpia personalitat. I és que les percepcions, emocions i decisions de cadascú donaran forma a un espectacle que —esteu avisats— es marca com a objectiu “que l’espectador mateix aturi la representació”. Un viatge cap al cor de la violència i la maldat amb el qual la companyia s’endinsa, per primera vegada, en la poètica de la destrucció.
7. El preu
PER QUÈ? Ramon Madaula, Rosa Renom….
En Víctor i l’Esther, la seva dona, convoquen el germà del primer, en Walter, a la casa on van viure amb els seus pares durant la infantesa. En Víctor és un policia que està a punt de retirar-se i el germà, un cirurgià d’èxit. S’han trobat perquè l’edifici s’ha d’enderrocar i esperen un taxador que els dirà el preu dels mobles de la família que encara omplen les habitacions. Són a les golfes, examinant els objectes dipositats sota una capa de pols, però aquestes velles andròmines no són l’única cosa que hi ha a la casa: també hi ha una pila de records, fantasmes que faran pensar els protagonistes en com podrien haver estat les coses si, en cert moment, haguessin pres unes altres decisions. La directora de teatre i cinema i també actriu Sílvia Munt porta a escena una peça apassionant plena d’il·lusions i rancúnies, de remordiments i malenconia. S’encarrega de donar vida als personatges principals un repartiment esplèndid format per tres actors, Pere Arquillué, Ramon Madaula i Lluís Marco, i una actriu, Rosa Renom, que reten així homenatge al dramaturg cent anys després del seu naixement.
9. UN CEL DE PLOM
PER QUÈ? IMPRESCINDIBLE (ja l’he vist 3 cops!) Text i actriu
10. Joana 2015. Batalla campal
PER QUÈ? pot ser una petita joia de l’Eòlia
11. L’empestat
PER QUÈ? Actors
12. Port Arthur
PER QUÈ? text Jordi Casanovas, actor Javier Beltrán, temàtica
Un home ha estat detingut. L’acusen d’haver provocat un crim terrible. Ell no recorda res. Dos inspectors de policia li faran preguntes perquè en faci memòria. O potser pretendran que es cregui tot el que ells li relatin.
Els documents reals del cas, filtrats per WikiLeaks, prenen la forma d’un muntatge teatral que ens convida a pensar què passa per la ment d’un home que ha comès un crim espantós, i per què la memòria mira d’esborrar els fets traumàtics de la nostra existència. Som el que recordem o el que els altres ens diuen que hem fet?
Aquesta és una bona oportunitat per tornar a treballar amb material real i convertir-lo en una nova ficció, independent de la informació que no es desprengui del text mateix, de la transcripció mateixa, dotant-la de valor dramàtic i dibuixant les històries no explicades dels personatges. Una nova oportunitat per comprovar com la realitat és material per a la ficció, com pot generar-nos milers de preguntes i com pot inquietar els espectadors.
13. El bon pare
PER QUÈ: temàtica
14. L’inframón
PER QUÈ? Mar Ulldamolins, Benito…
Algú ha inventat una petita meravella que està revolucionant el planeta: un artefacte que proporciona una immersió total en el món virtual. Només cal que trieu una identitat i us lliureu als vostres desitjos, siguin el que siguin… La dramaturga nord-americana Jennifer Haley no ha deixat de guanyar premis des que l’any 2012 va escriure aquest thriller de ciència-ficció, que és també un drama criminal. Quines conseqüències té viure els nostres somnis privats amb la màxima llibertat? Molts veuran en aquest muntatge —que ara porta a escena en versió catalana el director Juan Carlos Martel Bayod— una advertència sobre la realitat virtual i la suposada impunitat que proporciona el món d’internet. Una jove detectiu que investiga les formes més inquietants d’entreteniment que proporciona el giny en qüestió n’interrogarà el creador i ens portarà així del món real al virtual mentre ens planteja una qüestió inquietant: el fet que una cosa no existeixi vol dir que no és real? Us ho preguntareu mentre gaudiu d’una peça extremadament intel·ligent i ben construïda que projecta una mirada freda i implacable sobre el comportament humà i les noves tecnologies. Guanyadora el 2012 del premi Susan Smith Blackburn de Nova York i guardonada amb set premis L.A. Ovation després de representar-se a Los Angeles l’any 2013, l’obra s’ha vist també a l’Off-Broadway de Nova York i, a Londres, al Royal Court i al West End.
15. Cuando vuelva a casa voy a ser otro
PER QUÈ? Temàtica
16. Claudia
PER QUÈ? Teatre documental interessant
PER QUÈ? Experiment a la Sala Hiroshima
Dos miratges. D’una banda guerres, grans sequeres, desforestacions massives, costes contaminades, explotació laboral, inestabilitat política, pèssimes condicions sanitàries, persecucions, neteges ètniques, deportacions forçades, explotació abusiva de recursos naturals, aqüífers esgotats, escassetat d’aliments… De l’altra, supermercats ben fornits, seguretat al carrer, estabilitat familiar, bons serveis sanitaris, llibertats, treball remunerat, respecte pels drets humans, benestar raonable, reciclatge i energies renovables, prosperitat, mobilitat social… I entre els dos miratges, estols d’ocells. Milers d’ocells en migració constant, traçant formes impossibles sobre el cel. Moviment. Moviment incessant. Ocells, i més enllà, planetes, asteroides, matèries primeres, galàxies, sang, cèl·lules, armes, àtoms, electrons, publicitat, quarks, ideologia, por, residus, esperança. Vida. Res al cosmos s’està quiet. La quietud no existeix, és una quimera. L’única cosa que hi ha és moviment. Si és impossible aturar un electró, quin sentit té posar tanques als estols d’ocells?
Birdie és la proposta més nova de l’Agrupación Señor Serrano, una companyia barcelonina amb una notable projecció internacional que el 2015 va guanyar el Lleó de Plata a la Biennal de Venècia. Els “senyors” Serrano creen espectacles originals basats en històries que emergeixen del món contemporani, exploten la riquesa de recursos —tan aviat innovadors com vintage— per tal d’estendre els límits del seu teatre i utilitzen, per aconseguir-ho, disciplines que van de laperformance al text, el vídeo, el so i les maquetes.
Leave a Reply